Wat te doen bij een daklekkage

Wat te doen bij een daklekkage

Een daklekkage in huis is een lastige en vervelende vorm van lekkage. Het kan enige tijd duren voor deze zichtbaar wordt en daarnaast kan het veel tijd in beslag nemen om deze te repareren. Zodra het zichtbaar wordt na een regenbui moet je direct in actie komen en het dak zo snel mogelijk laten repareren. Vaak is dit al te laat, omdat het lek er al langer heeft gezeten zonder dat het zichtbaar was en je het wist. Toch moet het dak zo snel mogelijk gerepareerd worden om zo extra schade die volgt te voorkomen.

In dit artikel zullen we informatie geven over daklekkage, dakonderhoud en een eventuele tijdelijke noodoplossing.

Daklekkage

Daklekkage

Het is niet altijd mogelijk om zelf je daklekkage te vinden en te repareren. Voor het herstellen van een daklekkage moet je snel reageren en actie ondernemen. Je wilt natuurlijk graag weten wat het gaat kosten zodat je er rekening mee kunt houden. Je kunt dan het beste een offerte aanvragen bij een gespecialiseerd bedrijf zodat je een prijsvoorstel hebt en kunt inschatten wat het ongeveer gaat kosten om het te laten repareren.

Het opsporen van een daklekkage

Bij een daklekkage is het belangrijk om te achterhalen wat de oorzaak is/was hiervan. Het kan een gat zijn in het dak, deze moet dan simpelweg gedicht worden. Maar het kan ook moeilijker liggen en dan is de kans dat het terugkomt groter als je niet weet waar het vandaan komt. Het kan zijn dat al het regenwater naar één punt loopt en daar niet snel genoeg weg kan stromen. Hierdoor kan het op die plek gaan lekken. Als dit het geval is moet er op het dak iets gemaakt worden zodat het water niet op één punt blijft liggen maar makkelijk weg kan stromen. Andere veel voorkomende oorzaken van lekkage zijn onder andere bij de schoorsteen, verstopte afvoer, dakgoot, verschoven dakpannen, kortsluiting, schimmels en meer.

Wanneer is het verstandig om een dakdekker in te schakelen?

Als je last hebt van een lekkage, wacht dan niet langer. Bel zo snel mogelijk de dakdekker, want een dak reparatie kan niet te lang wachten. De schade zal alleen maar oplopen. Hoe langer je wacht hoe erger het lek wordt, de schade en dus ook de kosten. Als je te lang wacht kunnen de dakbalken aangetast worden en de dakplaten verrotten.

Dak onderhoud en reparatie

Om de kans te verkleinen dat je te maken krijgt met een daklekkage kun je eens in de zoveel tijd dakonderhoud uit laten voeren. Hierdoor kunnen (opkomende) problemen van tevoren ontdekt en opgelost worden. is het al te laat? Dan is het verstandig om dit snel te laten repareren. Maar hoe gaat dat in zijn werk?

Vang het lekkende water op met emmers of andere bakken. Zorg voor een tijdelijke reparatie voor uw plat dak als een zeil of plastic. Als de dak reparatie is uitgevoerd is het van belang dat je de rest van het dak ook laat controleren en dakonderhoud regelt. Bij een pannendak ligt het iets anders. De kosten van het opsporen en repareren van daklekkages bij een dak met pannen is goedkoper en makkelijker.

De kosten

Een geheel nieuwe laag dakbedekking laten plakken is in de meeste gevallen niet heel veel duurder dan een dak reparatie laten uitvoeren. Een nieuwe laag valt dus iets duurder uit, maar dan ben je wel voor de komende 15 jaar van problemen af. Een dak laten dichten is dus goedkoper. De kosten hiervan kunnen het volgende bedragen. De prijs per vierkante meter voor het laten plakken van een nieuw dak zal per materiaal verschillen. Deze hebben wij hieronder op een rijtje staan (gemiddeld).

PVC dakbedekking: € 40,-

EPDM dakbedekking: € 40,-

Bitumen dakbedekking: € 35,-

Vaak valt er een overeenkomst te maken met de verzekering. Met een goede verzekering is het slim om minimaal 2 offertes aan te vragen. Voor een vergoeding is snelheid van oplossen een geboden aspect. Een daklekkage moet snel gerepareerd worden dus valt dit vaak te regelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *