Wat is Dutch Design eigenlijk?

Wat is Dutch Design eigenlijk?

Dutch Design is eigenlijk een Engelse benaming die wordt gebruikt voor de industriële vormgeving en voor vormen die gebruikt worden in Nederland. Hierbij wordt tevens ook gerefereerd naar de Nederlandse kunst waarbij experimenteel, innovatief en minimalistisch kenmerken zijn die deze kunst gebruikelijk maken. Hieronder zullen we het kort hebben over de geschiedenis, opleidingen en leuke evenementen die plaatsvinden als het gaat om de Dutch Design.

De geschiedenis van Dutch Design

Als je kijkt tot de periode van 1980 was Nederland vooral bekend om haar grafische vormgeving. De kunst die we nu kennen is eigenlijk ontstaan vanaf 1980 met bepaalde ontwerpers zoals Benno Premsela. We kunnen hieruit dus ook opmaken dat de Dutch Design is ontstaan vanaf 1980 en deze kunst is zo opgebloeid dat deze in 1990 een internationale erkenning heeft gekregen. Diverse specialisten zijn hierbij betrokken, zo kun je bijvoorbeeld denken aan Rocard Hitten, Wieki Somers, Marcel Wanders en Maarten Baas. Natuurlijk zijn er nog veel meer en de volledige lijst van kunstenaars kun je op het internet terugvinden als grondleggers van de Dutch Design. Daarnaast hebben diverse bedrijven ook een bijdrage geleverd aan de internationale erkenning van het Dutch Design en op basis hiervan zijn er ook leuke evenementen georganiseerd die jaarlijks plaatsvinden die in het teken staan van het Dutch Design. Deze evenementen zullen we later in dit artikel nog kort toelichten.

Een opleiding volgen

Opleidingen zijn enorm belangrijk geweest voor het Dutch Design. Het is namelijk ontstaan door opleidingen die in het teken staan van grafische vormgeving van hoge kwaliteit. Zo kun je de opleiding nog steeds volgen bij De Design Academy in Eindhoven. Deze Design Academy staat hoog aangeschreven op de internationale markt en daarom is het zeker aan te raden om hier gebruik van te maken. Als je op zoek bent naar een alternatief kun je er ook voor kiezen om naar de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam te gaan. Beide scholen staan goed aangeschreven. 

Een aantal evenementen 

Als je op zoek bent naar jaarlijkse evenementen, is het zeker aan te raden om eens te kijken naar de Dutch Design Week die in Eindhoven wordt gehouden. Hier wordt tevens de Dutch Design Awards uitgedeeld en daarom is het zeker een belangrijk evenement die jaarlijks terugkeert. Je kunt ook kijken naar de Milano New Dutch Design in Amsterdam. Kortom, er zijn genoeg evenementen die ervoor zorgen dat je optimaal kunt genieten van Dutch Design.

dutch design

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *