Sanitair

Sanitair

Sanitair

Hoe vaak gebruiken we niet de uitdrukking sanitaire stop? Op basis van deze uitdrukking denken veel mensen dat sanitair alleen het toilet is. Niets is echter minder waar, want het begrip sanitair is veel breder dan alleen het toilet. In de wereld van het sanitair speelde het Nederlandse Sphinx heel lang een voorname rol. De gigant ging in 2009 over in andere handen.

Alle aan water gerelateerde artikelen

Voor de duidelijkheid, als we reppen van sanitair dan bedoelen we alle aan water gerelateerde artikelen die in een badkamer, slaapkamer, toilet of douche (en eventueel andere plekken) geplaatst zijn die het doel hebben om het menselijk lichaam te verzorgen. Dus zowel waterleiding, kraan en afvoer en riool – en alles wat daar tussenin zit- valt onder dit begrip. Meer concreet bedoelen we vooral baden, badmeubelen, bidets, closetzittingen, closets, doucheafscheidingen, douchecabines, douchebakken, douchegarnituren, kranen, lampetstellen, reservoirs, spiegels, spoelsystemen, systeembaden, urinoirs en wastafels.

Sphinx staat bekend om talloze innovaties

Overigens wordt met het begrip sanitair ook weleens ruimte bedoeld waarin zich het genoemde materiaal bevindt. Een dergelijke ruimte wordt ook wel eens een natte ruimte genoemd. Een bekende naam in deze wereld was heel lang Sphinx dat vanwege de verdiensten voor ons land de Koninklijke status kreeg. Sphinx stopte in 2009, al bestaat de merknaam nog wel.

Een hygiënisch closet zonder spoelrand

Sphinx staat bekend om de talloze innovaties die het in de loop der tijd introduceerde. Niet voor niets kreeg het bedrijf talloze awards en verkreeg het patenten voor de innovatieve producten die telkens weer ontwikkeld werden. Bijzondere innovaties die van de hand van Sphinx afkomstig waren zijn bijvoorbeeld de Rimfree, het closet zonder spoelrand en daardoor zeer hygiënisch en goed schoon te houden.

Keramisch glazuur met dertig jaar garantie

Dertig jaar Ook KeraTect is van de hand van Sphinx, het ondertussen bekende keramische glazuur waarop liefst dertig jaar garantie geboden wordt. Iedereen kent verder ongetwijfeld wel het urinoir met vlieg. Ook dit mikpunt in het urinoir is afkomstig uit de koker van de specialist die in 2009 in handen kwam van Geberit. Door de vlieg kon een besparing van twintig procent op de schoonmaakkosten bewerkstelligd worden, alleen al op vliegvelden.

Watervrije urinoirs

Ook de destijds verbluffende innovatie in de vorm van de watervrije urinoirs werd ooit bedacht door het bedrijf dat in Maastricht gevestigd was. Deze urinoirs bleken bijzonder hygiënisch, bijzonder zuinig en ook nog eens zeer milieuvriendelijk. Met al deze innovaties heeft Sphinx een grote rol gespeeld in de ontwikkeling van sanitaire producten.

Meer informatie over sanitair

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *