Een boom omzagen, kan dat zomaar?

Een boom omzagen, kan dat zomaar?

Zie jij ook weleens dat er allemaal bomen omgezaagd zijn langs de weg? Of dat bepaalde bomen gemarkeerd zijn? Ook deze gemarkeerde bomen zullen waarschijnlijk omgezaagd worden in de nabije toekomst. Maar wat is het nut van een boom omzagen? Het antwoord hierop is eigenlijk erg eenvoudig. Bomen kunnen net als mensen ziek worden. Zo kan een boom bijvoorbeeld aangetast worden door een bepaalde bacterie. Ook zijn er natuurlijk bomen die doodgaan van ouderdom en bomen die simpelweg op een ongunstige plek groeien. In Nederland is een boom omzagen zonder vergunning verboden. De bomen die we omgezaagd zien worden, worden vaak omgezaagd door de gemeente.

Het nut van een boom omzagen

Een boom omzagen gebeurt dus omdat de boom wel verwijderd moet worden. Zo kan een besmette boom de andere bomen bijvoorbeeld ook besmetten met een ziekte. De boom moet dan zo snel mogelijk verwijderd worden. Andere bomen staan op een plek waar bijvoorbeeld gebouwd moet worden. Ook dan moet de boom omgezaagd worden. Een boom die verouderd of ziek is, kan soms zomaar omvallen. Dit is binnen de bebouwde kom bijzonder gevaarlijk. Niemand wil dat deze boom op zijn auto valt! Met een kleine windstoot kan dit uiteraard al gebeuren. Een boom omzagen is soms dus wel noodzakelijk. Uiteraard mag je een boom ook gewoon omzagen als deze zich op jouw terrein bevindt.

Hoe zorg je ervoor dat dit niet voor niks gebeurt?

Vind je het zonde als er bomen voor niets omgezaagd worden? Ook dit gebeurt nog ontzettend veel. De houtkap is een enorm probleem, in het regenwoud bijvoorbeeld. Om hier tegenin te gaan, kan je beter voor lokaal hout kiezen. Het hout dat in Nederland geproduceerd wordt, is vaak op een ethische manier gekapt. Hierdoor hoef jij je niet schuldig te voelen. Lokaal hout wordt uiteraard ook goed gecontroleerd op kwaliteit, dus je hoeft niet bang te zijn dat een bacterie de kwaliteit bijvoorbeeld beïnvloed heeft. Toch blijft het een goed idee om je ook te verdiepen in de verschillende bedrijven die lokaal hout verkopen.

Dankzij de Nederlandse reglementen is lokaal hout vaak erg stevig. Het hout wordt goed op kwaliteit gecontroleerd, waardoor jij je hier totaal geen zorgen meer over hoeft te maken. Lokaal hout kopen is een goed idee, vooral nu de milieuproblemen zo onder de aandacht gebracht worden. Doe jij ook iets goeds voor het milieu? Voorkom dan onnodig een boom omzagen en kies voor lokaal hout.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *